Motolublin.pl Strona Główna
 FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Album | Rejestracja Profil | Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: JunioR
Nie 30 Lis, 2008
Wzmacniacz.
Autor Wiadomość
Marcin 

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Mar 2008
Wysłany: Sob 22 Lis, 2008   Wzmacniacz.

Jestem laikiem w dziedzinie Car Audio, a potrzebuję informacji, jak podłączyć wzmacniacz, od radia do głośników. Od zera, bo nic nie wiem :D . I co potrzebuję, tzn. jakie kable itp.

Czy wzmacniacz muszę podłączać do akumulatora? Trudne to? :D:
 
 
misiek 
Lokalny patriota


Zaproszone osoby: 69
Auto: vag
Pomógł: 8 razy
Wiek: 31
Dołączył: 19 Sie 2007
Skąd: Lublin
Wysłany: Sob 22 Lis, 2008   

Najlepiej ponoc ciagnac zasilanie bezposrednio od baterii, bezpiecznik jak najblizej aku.
Zasialnie po jednym progu (stronie samochodu) sygnal z radia po drugiej.
 
 
 
Drift_King
Zasłużony dla forum
Kaskader :D



Auto: 4WD
Pomógł: 9 razy
Wiek: 34
Dołączył: 03 Lis 2007
Skąd: Lbn
Wysłany: Sob 22 Lis, 2008   

Potrzebujesz 5metrów grubego przewodu zasilającego i puszczasz go tak jak napisał misiek jedną stroną,5 metrowe czincze z żyłą sterującą wzmacniaczem,i mnw metr grubego przewodu na masę gdzieś z bagażnika.
Bezpiecznik jak najbliżej aku,najelpeij zaraz przy klemach i heyah :cfaniak:
_________________
Hurtownia Motoryzacyjna GORDON Lublin ul.Ceramiczna 1 81 4418800
www.gordon.com.pl
Na hasło "forum" duuuże zniżki ;)
 
 
 
Marcin 

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Mar 2008
Wysłany: Sob 22 Lis, 2008   

Dzięki, już mi się coś rozjaśniło, wiem co kupić. Teraz mi powiedzcie jak sie ten bezpiecznik montuje?

I czy jak założę wzmacniacz pod same głośniki to będzie mi lepiej grało ;) ? Nie szukam rewelacji, głośniki mam dobre bo JBL-e, ale od 23-24vol już dżwięk się troszki psuje.

http://www.allegro.pl/ite...one_zestaw.html

To wystarczy do podłączenia ?
 
 
marcin_gcw 
Dyktator


Auto: AWD
Pomógł: 6 razy
Wiek: 32
Dołączył: 13 Lut 2007
Skąd: kochana Warszawa
Wysłany: Sob 22 Lis, 2008   

Marcin napisał/a:
I czy jak założę wzmacniacz pod same głośniki to będzie mi lepiej grało ? Nie szukam rewelacji, głośniki mam dobre bo JBL-e, ale od 23-24vol już dżwięk się troszki psuje.

różnica będzie niebo a ziemia. Miałem u siebie podłączony piecyk pod zestaw na przodzie JBL 270W max i była bajka.

Bezpiecznik montujesz tak jak DK napisał w okolicach aku. Tniesz kabel zasilający i wstawiasz bezpiecznik w takiej "ramce".

pozwoliłem sobie wziąć pierwsze lepsze zdjęcie z aukcji z bezpiecnzikiem.
Po dwóch stronach przymocowujesz kabel (są takie specjalnie śrubki do przykręcenia) no a w środku masz bezpiecznik.

Wystarczy taki zestaw co wkleiłeś.
_________________

Strojenie: CROME/Hondata - OBD0/OBD1/OBD2 (ulica/hamownia) www.strojenia.pl
 
 
 
Marcin 

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Mar 2008
Wysłany: Nie 23 Lis, 2008   

Dzięki, oto mi chodziło. Jakoś na tygodniu jak mi przyjdzie paczka to się za to wezmę ;) . Dałem Wam po punkcie bo dokładnie opisaliście jak to robić, a ja laik jestem w tym ;) .

Dzięki za pomoc! ;)
 
 
Rako 

Dołączył: 12 Lut 2008
Wysłany: Nie 23 Lis, 2008   

Mase dobrze podpiąć pod srube od mocowania pasów bezpieczeństwa z tyłu :) , przynajmniej u mnie było łatwo i kabla nie widać :D:
 
 
Niuniek 


Zaproszone osoby: 7
Pomógł: 6 razy
Wiek: 30
Dołączył: 14 Lut 2007
Wysłany: Nie 30 Lis, 2008   

Fajnie ładnie pięknie ze wyszło, a teraz admin przeżuć do odpowiedniego działu !
Jakim jest >>> http://www.motolublin.pl/viewforum.php?f=28
_________________

 
 
 
JunioR 
Administrator


Zaproszone osoby: 4
Auto: passat
Pomógł: 7 razy
Wiek: 31
Dołączył: 11 Lut 2007
Skąd: Lublin
Wysłany: Nie 30 Lis, 2008   

Niuniek napisał/a:
przeż

Admin przerzucił.
_________________

 
 
 
Marcin 

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Mar 2008
Wysłany: Sro 03 Gru, 2008   

Mam problem.

Podłączyłem plus z aku, minus z bagażnika, dwa kable ten czerwony i czarny ( lub biały czerwony zależy) i nie mogę sobie znależć sterowania tego małego kabelka RMT chyba, z radia. Podłączałem pod dwa( najpierw pod jeden potem pod drugi) to grało baaardzo cichutko i nie zbyt ładnie. Jak wziąłem sterowanie centralnie z plusa ze wzmaka, to przez moment tylko membrana skakała. Podłączałem sobie tylko pod jeden głośnik zebym wiedział czy gra, nie wiem co żle robiłem, co żle podłączyłem i czy coś uszkodziłem, niech ktoś pomoże.
 
 
misiek 
Lokalny patriota


Zaproszone osoby: 69
Auto: vag
Pomógł: 8 razy
Wiek: 31
Dołączył: 19 Sie 2007
Skąd: Lublin
Wysłany: Sro 03 Gru, 2008   

Nie do konca zrozumialem co napisales, ale remote sie podlacza pod niebieski kabel w kostce iso (sterowanie elektr antena) ew. chyba mostkowalem z plusem.
 
 
 
Marcin 

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Mar 2008
Wysłany: Sro 03 Gru, 2008   

U mnie nie widzę niebieskiego, mam tylko dwa szare, dwa czarno białe, i brązowy.

Do plusa podłączałem ( odrazu z wzmaka), i membrana mi tylko skakała, nie grało.

Może kwestia regulacji, nie mam pojęcia.
 
 
Matt 


Auto: Nubira 2.5 V6
Pomógł: 4 razy
Wiek: 33
Dołączył: 18 Maj 2007
Skąd: Wysokie k.Lublina
Wysłany: Sro 03 Gru, 2008   

Do wzmaka jeśli chodzi o zasilanie to podłaczasz można powiedzieć 3 kabelki.
1- zasilanie
2- masa
3- wysterowanie

ten trzeci kabelek musisz podłączyć po wyjście z radia albo radio ma wyjście na wzmaka albo pod wyjście do elektrycznej anteny. Należy to w ten sposób podłączyć aby wzmak załączał się razem z radiem. Jeśli podłączysz na stałe + 12V to rano możesz mieć niespodziankę w postaci rozładowanego akumulatora. Co do tego że gra cicho to poustawiaj wszystko i posprawdzaj jeszcze podłaczenia kabli może słaba masa.
_________________
Jest: Daewoo Nubira 2.5 V6 kombi 98r.

Było: Kia Rio 1.3 2002.r
Ford Scorpio 2.9 V6 Ghia 93r.
Opel Corsa 1.5 td Sport 94r.
 
 
 
Drift_King
Zasłużony dla forum
Kaskader :D



Auto: 4WD
Pomógł: 9 razy
Wiek: 34
Dołączył: 03 Lis 2007
Skąd: Lbn
Wysłany: Czw 04 Gru, 2008   

wpadnij do mnie na dzielnię to Ci ogarnę temat....
_________________
Hurtownia Motoryzacyjna GORDON Lublin ul.Ceramiczna 1 81 4418800
www.gordon.com.pl
Na hasło "forum" duuuże zniżki ;)
 
 
 
Marcin 

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Mar 2008
Wysłany: Czw 04 Gru, 2008   

Słaba masa chyba była, wzmaka podłączyłem pod kabel elektrycznego sterowania anteny tak jak napisaliście. Gra już nie porównanie dobrze do wcześniejszego, jeszcze trochę sobie ustawię, i podłęcze jeszcze 2 głośniki do całości.

Co zauważyłem. Wzmacniacz załącza się ciut póżniej, czasami ale to czasami mam dziwne buczenie albo coś w tym stylu w głośnikach, ale po chwili to mija. To póżniejsze załączanie to raczej normalne, ale to buczenie czym może być spowodowane ? DK dzięki za pomoc, jak bym do końca nie ogarnął to na pewno skorzystam

Bałagan w bagażniku po montazu nie samowity, końcówki kabli, śrubokręty opakowania itd. :D:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template Tuning v.0.4 created by CMP :: Theme based on info-tuning.com

"Copyright 2007 JunioR"